Laboratorul Compuși polifuncționali cu proprietăți utile pentru biologie și industrie
Echipa laboratorului de cercetări interdisciplinare
„Compuși polifuncționali cu proprietăți utile pentru biologie și industrie”
- Cazacioc Nadejda – cercetător științific;
- Coropceanu Eduard – doctor, profesor universitar; cercetător științific principal;
- Rotaru Andrei – doctor habilitat, cercetător științific superior;
- Chișca Diana – doctor, conferențiar univesitar, cercetător științific superior;
- Rotaru Alexandru – doctor, cercetător științific superior;
- Vitiu Aliona – doctor, cercetător științific superior;
- Rotari Natalia – cercetător științific;
- Coșcodan Elena – cercetător științific;
- Caimac Nicoleta – cercetător științific.
Laboratorul de Cercetări interdisciplinare
„Compuși polifuncționali cu proprietăți utile pentru biologie și industrie”
Unul dintre principiile fundamentale ale formării specialiștilor în domeniul cercetării în cadrul studiilor universitare este instruirea prin cercetare, și cercetările interdisciplinare, legate de aplicarea unei investigații în cadrul real de învățare. În acest context tehnologiile educaționale contemporane, conexiunea dintre domeniile înrudite, inclusiv educația STE(A)M, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea cadrului conceptual al cercetării științifice. Acest lucru implică aplicarea metodelor provenite din diverse domenii conexe pentru a realiza cercetări și pentru a identifica noi legi și factori care le influențează. În acest context Laboratorul „Compuși polifuncționali cu proprietăți utile pentru biologie și industrie” funcționează ca o platformă de punere în practică a cunoștințelor teoretice acumulate de către studenți îndrumați de către cercetători științifici din domeniu cu experiență și totodată facilitează legătura dintre cercetare și activitate de producție. Misiunea de bază a laboratorului este să ofere condiții propice pentru cercetarea în domeniul biotehnologilor moderne, acoperind nevoile studenților ciclurilor I, II și III, precum și ale cadrelor științifico-didactice din facultatea de Biologie și Chimie și din domeniile conexe. Laboratorul se axează pe efectuarea cercetărilor științifice fundamentale și avansate, promovând soluții inovatoare, concepte, algoritmi, modele și sisteme experimentale, tehnologii și recomandări tehnico-științifice, toate susținute de cele mai recente abordări și tehnologii. Obiectivul principal al laboratorului este să desfășoare activități de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică în domeniul studiilor proceselor de obținere a noilor compuși chimici și impactul acestora asupra plantelor inferioare și superioare de cultură, precum și să obțină materiale noi cu proprietăți valoroase pentru diverse procese industriale. De asemenea, laboratorul propune să ofere servicii conexe, cum ar fi difuzarea rezultatelor cercetărilor prin publicații, consultanță și sesiuni științifice.
Domeniile specifice de interes ale laboratorului sunt:
- Sinteza compușilor coordonați ai metalelor tranziționale cu liganzi polifuncționale.
- Dezvoltarea strategiilor de elaborare a noilor compuși coordonați cu proprietăți de biostimulatori pentru procesele fiziologice.
- Obținerea materialelor noi cu proprietăți luminescente, anticorozive și adsorbante, utile pentru diverse procese tehnologice.
- Implicarea studenților ciclurilor I, II și III în cercetări științifice, oferindu-le suport pentru obținerea rezultatelor necesare pentru elaborarea tezelor de licență și master, precum și includerea elevilor talentați din liceele municipiului Chișinău în aceste activități.